Сервиз

„АЙВЕНТ“ ЕООД извършва гаранционна, извънгаранционна подръжка и сервизна дейност на територията на страната. Фирмата предлага и възможност за сключване на договор за профилактика и ежемесечно обслужване на климатични и вентилационни инсталации.

Преди да се потърсите сервиз за климатици първо проверете:

  • Дали климатика е включен в контакта.
  • Дали предпазителите (бушоните) на електрическото табло за изправни.
  • Дали филтрите на вътрешното тяло на климатика не са препълнени с домашен прах.
  • В какъв режим работи вашия климатик (случайно да не сте го превключили на охлаждане, а всъщност да целите отопление)
  • Каква температура сте задали – възможно е да сте задали по-ниска (по-висока) температура от желаната и климатика да е изключил.
  • Понякога климатиците не успяват да климатизират помещенията поради често отваряне на врати и прозорци.
  • Ако сте спестили известно количество пари, като сте избрали климатик с по-ниска мощност, най-верояно ще му е необходимо малко повече време за да стопли или охлади помещението. В този случай е необходимо да изчакате повече време вашия климатик без да го изключвате, особенно когато темературите са или много ниски през зимата или много високи през лятото.

През зимата, когато сте отсъствали за известно време понякога се случва вашия климатик да ви изненада неприятно и да не започне нормална работа. Ефекта се състои в 2-3 минути работа след включване и след това се изключва целия климатик. Това може да се дължи на няколко причини. Някой климатици имат вградена защита, която сработва, когато температурите от вън са много ниски и температурата в стаята също е прекално ниска. В този случай компресора не успява да повиши налягането на фреона в рамките на необходимото време и централния контролер го отчита като сериозен проблем изискващ намесата на специалист от сервиз за климатици.

Можете сами да се справите с проблема, като затоплите помещението използвайки някакъв друг източник за отопление до поне 15-16 градуса и след това да включите вашия климатик.

При същите условия използвания климатик може да ви се стори, че духа студен въздух. Повечето климатици работейки на номинална мощност правят 15-20 градуса разлика между засмукания въздух от стаята и затопления, т.е. този който излиза от вътрешното тяло и ако в стаята е 10 градуса от климатика ще излиза въздух с температура 25-30 градуса. Човешкото тяло има температура в различните зони около 32-37 градуса и попадането на такъв въздух върху него създава усещането за студено. Не е задължително да измервате температурата на изходящия въздух, но отново трябва да се постараете за затоплите помощението поне до 16 градуса.

Ако използвате климатици мулти сплит проверете случайно да не сте задали режим на охлаждане на някое от телата. Това е доста срещана грешка при използването на този тип климатици. Грешни команди към климатици мулти сплит няма доведат до повреда, просто на вътрешните тела ще се появи индикация за грешка в алгоритъма, която неспециалист едва ли ще и обърне внимание.

Много често в България се случва електрозахранването чуствително да се отклонява от стандартното 220V, особенно при върхови натоварвания в мрежата. Ако нямата съответна квалификация не се опитвайте да проверявате дали това е причината за нефункционирането на вашия климатик. Може да се стигне до фатален изход. Много климатици могат да детектират този проблем и да преустановят работата си за да се избегнат повреди в уреда, тъй като недостатъчното електрозахранване може да доведе до изгаряне на компресора. За съжаление при повечето климатици е много по-вероятно да изгори компресора, понеже никъде в света не е нормално електрозахранването да е ниско и повечето производители на климатици игнорират този проблем.

Ако сте проверили всички тези фактори и те са наред, повикайте специалисти от сервиз за климатици!

Цени за сервиз на климатици

Подмяна на компресор на климатик – цена 80 лева (труд)
Подмяна на йонизиращи филтри на климатици – 30 лева (+ новите филтри) 
Подмяна датчик – 25-45 лева (за 1 брой)
Почистване на вътрешен топлообменник на климатик от 20 до 100 лева
Измиване на външен топлообменник – цени от 20 до 110 лева
Подмяна на четирипътен вентил – цена 70 лева (труд)
Подмяна на ЧЕК-вентил – 55 лева (труд)
Подмяна на кранове на външно тяло – 50 лева (труд за 1 брой кран)
Подмяна на електронен блок вътрешно тяло – 50 лева (труд)
Зареждане на климатична инсталация с R407C – 90 лева (труд + зареждане до 1000 грама)
Зареждане на климатична инсталация с R410A – 90 лева (труд + зареждане до 1000 грама)
Профилактика на климатик 9000/12000 BTU – 40 лева
Профилактика на климатик над 12000 BTU – 70 лева
Профилактика на климатик над 24000 BTU – 90 лева
Демонтаж на стар климатик до 12000 BTU – 40-50 лева (труд) 
Демонтаж на стар климатик над 12000 BTU – 50-90 лева (труд)
Монтаж на тампони – 20 лева за комплект
Ние не правим компромис с качеството на използваните от нас материали